Uw gastvrouw: Leïla Greefhorst-Bali

IMG_7989

Hallo, ik ben Leïla Greefhorst-Bali. Geboren en getogen in Marokko en in 1993 heb ik ‘mijn kaaskop’ leren kennen in Casablanca. Sinds 10-8-1993 woon ik in Nederland. Het was wel wennen! De taal, de mensen, het klimaat, het leven; alles is anders. Mijn 3 kinderen hebben een Marokkaanse voornaam en een Nederlandse achternaam. Herman van Veen bezingt het als een mengelmoes van hutspot en couscous. Thuis eten we ook wortelstamppot met hachee en dat is net zo lekker.

Eten is heel belangrijk in onze cultuur. Ik vind het heerlijk om te koken en gastvrouw te zijn. Al vanaf dat ik een klein meisje was, heb ik mijn moeder geholpen in de keuken. Vooral zij leerde me de ingrediënten kennen en hoe ik de maaltijden moet bereiden. Heel veel verschillende kruiden en specerijen vinden hun weg in het eten, maar ook in heilzame mixen tegen allerlei kwalen. In Marokko staan we op dat gebied nog dicht bij de natuur. Ik heb zo’n leuke herinneringen aan feesten die we in de loop der jaren gevierd hebben. Eten staat altijd centraal en er wordt voor alle gasten gekookt. Er is altijd meer dan voldoende en iedereen kan aanschuiven. Als we in Marokko met mijn gezin op vakantie zijn (en voor mij is dat ook nog thuis komen), dan halen we ’s morgens verse broodjes bij de bakker en na het ontbijt gaan we het eten voorbereiden voor de lunch, wat bij ons de ‘belangrijkste’ maaltijd is. We staan uren te kokkerellen. Na het eten de siësta en daarna bijvoorbeeld een lekkere strandwandeling of winkelen. Om een uur of 6 thee met koekjes en een broodje en laat in de avond eten we een lichte maaltijd. Een soepje, een salade of iets dergelijks.

Als je bij mij een workshop volgt, beginnen we met het bereiden van de muntthee (Marokkaans bier :-). Lekker zoet en vol van smaak hoor! Wat we daarna samen gaan koken varieert. Afhankelijk van het seizoen, koken we samen een wisselend 4-gangenmenu.  In de Marokkaanse keuken gaan zoet en hartig vaak samen in de gerechten.

Kom het maar eens uitproberen!