Marokkaanse cultuur

Marokko heeft een zeer gevarieerd landschap. De Atlantische oceaan, de Middellandse zee (met 2500 kilometer strand), bergen, bossen, woestijn, sneeuw. Dorpjes waar de tijd al eeuwen stil staat, moderne metropolen met miljoenen inwoners. Overvolle wegen, maar ook zandpaden met ezeltjes voor het transport.

Doordat Marokko jarenlang een protectoraat van de Fransen was, wordt de Franse taal bijna overal gesproken. De Fransen beschouwen Marokko al heel lang als een fantastisch vakantieland. Gelukkig dat ook de Nederlander het ontdekt hebben. Heel bekend zijn de rondreizen waarbij je de koningssteden Rabat, Fez, Meknès en Marrakech bezoekt. De koning heeft in al deze steden een paleis en er is veel historie te beleven. Iedere stad heeft haar eigen folklore met bijzondere kleuren die je terugvindt in het tegelwerk en het serviesgoed.  In alle koningssteden kun je dagen rondsjouwen en je blijven verbazen over kleine en grote dingen. Fez heeft de grootste Medina met de smalste straatjes, Mèknes ligt vlak bij Volubilis, een enorme Romeinse stad, Rabat is de hoofdstad en heel modern. Marrakech is super gezellig omdat de toeristen en de Marokkanen samen genieten van deze bijzondere stad. En Marrakech heeft Chez Ali, het grootste restaurant van Marokko waar folklore en eetcultuur avondvullend beleefd wordt.

In Casablanca aan de kust staat de op één na grootste moskee ter wereld. Iedere Marokkaan heeft daar aan meebetaald. Casablanca is de economische hoofdstad en heeft een prachtig kilometerslang zandstrand en boulevard. Zeker in de zomer genieten er ’s-avonds tienduizenden mensen van de boulevard met haar restaurants, bars en ander vertier. De meeste bars schenken geen alcohol omdat het volgens de religie voor een moslim verboden is dit te drinken. Maar er zijn voldoende restaurants waar je een lekker (Marokkaans) biertje of wijntje kunt drinken.

Zak je vanaf Casablanca langs de kust naar het zuiden, dan kom je na El Jadida en Safi,  Essaouira tegen, een prachtig vestingstadje (alles in het blauw) waar veel kunstenaars leven en werken. Nog zuidelijker vind je Agadir. Dat is de meest bekende kustplaats. In 1960 is de stad door een aardbeving verwoest en nadien volledig nieuw opgebouwd. Hier vind je prachtige zandstranden en vele honderden hotels, de een nog mooier en groter dan de andere.

Wat heel leuk is, is dat je als je onderweg bent, zijn de lokale producten die langs de route worden aangeboden. Groente en fruit, vis, karnemelk, noem het maar op. En altijd vele tientallen aanbieders de wachten tot de passanten stoppen om producten te kopen.

In Leenderstrijp heb ik natuurlijk de Marokkaanse cultuur omarmt. Samen met mijn Nederlandse man en mijn kinderen leven wij multi cultureel. Wat wij in ieder geval samen delen is de gastvrijheid. Wat dat betekent gaat u ervaren als u mijn gast bent.